Sessió 44 de la CT1 (22.11.2023)
0. A petició de diverses membres de la CT, s’acorda que la propera sessió es realitzi de forma presencial.
1. La Comissió aprova sense comentaris per unanimitat l’acta de la sessió anterior (#43).
2. Conjunts de dades en fase de normalització:
L’ICGC cita les especificacions dels conjunts de dades que està previst portar a aprovació de la C4 en la seva propera sessió:
- Especificacions on simplement s’han corregit alguns aspectes menors:
- Referencial topogràfic territorial (RTT).
- Unitats hidrogeològiques.
- Especificacions aprovades anteriorment on s’ha modificat el model de dades o quelcom rellevant que fa augmentar-ne la versió:
- Àrees de gestió cinegètica
- Forests públiques
- SIGPAC
- Especificacions noves:
- Noms geogràfics
- Noms de carrer
- Xarxa de camins
- Mapa de sòls 1:25 000
- Capacitat agrològica del sòl
- Àrees d’interès faunístic i florístic
Pel que fa als noms de carrer, la Diputació de Lleida comenta que l’ICGC els normalitza però que alguns Ajuntaments no estan d’acord amb la correcció, principalment perquè en alguns casos no es trobaria el lloc tal com es coneix, i llavors es generen incoherències. En relació amb això:
- En primer lloc, l’ICGC aclareix que només es porten a aprovació de la C4 les especificacions dels noms de carrer, no pas els seus continguts, que és on rau el problema plantejat.
- L’ICGC argumenta que la normalització es fa segons els criteris de la Comissió de Toponímia, on participen diferents organismes.
- La Diputació de Lleida afegeix que la situació esmentada es dona també en el projecte que s’està realitzant amb el Departament d’Interior per a la “matriculació” d’edificacions aïllades.
- L’Aj. Barcelona i la DIBA indiquen que la complexitat està en la modificació de toponímia consolidada, per les repercussions que té.
- Es veu positiu fer divulgació als Ajuntaments, que són qui tenen la potestat d’aprovar els noms de carrer, sobre els criteris toponímics a aplicar.
- L’ICGC revisarà aquesta conjuntura per intentar proposar possibles solucions.
3. Connexió de catàlegs de dades:
L’ICGC explica que, per a facilitar a tothom l’accés a la geoinformació, està treballant en la connexió dels diversos catàlegs de dades existents, de tal forma que el de la IDEC integri tota la informació geogràfica de Catalunya (aquest té la funció d’actuar com a node central).
A aquest efecte, podria realitzar l’habitual harvesting automàtic que permeten les principals tecnologies de catalogació (d’IDE), però ha observat que aquest mecanisme fa que alguns conjunts de dades constin repetits i alhora amb incoherències, ja que només comprova els identificadors presents en les metadades. Aquest és un dels inconvenients que l’ICGC pretén resoldre amb el procediment que està desenvolupant.
Un altre repte a superar és la compatibilitat entre catàlegs, ja que no tots utilitzen els mateixos perfils/estàndards, criteris, idiomes, tecnologia, etc., perquè cadascun està adaptat a necessitats específiques. Això no vol dir que calgui modificar els catàlegs en qüestió sinó trobar-ne la correspondència de camps, continguts i protocols de comunicació.
Addicionalment, es considera que aquesta connexió precisa de catàlegs ha de ser automàtica, ja que el cost d’un manteniment manual seria insostenible.
L’ICGC mostra el flux que està implementant per cobrir els punts anteriors:
- Inicialment s’analitza l’estructura dels catàlegs origen i es realitza el mapeig corresponent amb el Perfil IDEC vigent.
- A partir de la informació anterior, s’importen els continguts de les metadades origen a una base de dades.
- Mitjançant una interfície adaptada a aquest cas, es poden filtrar i editar els continguts importats.
- Gràcies a algoritmes de correlació, s’identifiquen possibles coincidències més enllà dels identificadors: títols, resums, dates, etc. Segons el resultat d’aquesta anàlisi:
- En cas que el conjunt de dades importat no existeixi en el catàleg IDEC, se’n genera una metadada conforme al Perfil IDEC vigent, es valida i es cataloga.
- En cas que el conjunt de dades pugui existir en el catàleg IDEC, s’analitza i es decideix què fer-ne. Si es tracta d’un conjunt que consta com a oficial (en el catàleg IDEC), no es pot modificar atesa la legalitat aplicable, però està previst el diàleg amb el productor per resoldre possibles inconsistències al respecte.
L’ICGC apunta que el flux contempla el monitoratge i l’actualització constant de la informació, acció que considera potser la més complicada; realitzar una primera “collita” és complex però cal dissenyar bé el seu manteniment per evitar-ne el caos.
Addicionalment, esmenta que observa les tendències de la Unió Europea pel que fa a catalogació de dades, i també participa en alguns grups de treball sobre el tema, principalment amb l’objectiu d’estar al dia i anar adaptant els processos segons escaigui.
L’ICGC remarca que encara està treballant en la connexió de catàlegs esmentada, i que probablement sigui efectiva abans d’acabar l’any perquè ja està en fase de control de qualitat del procediment (iteratiu). En qualsevol cas, contactarà amb els responsables corresponents per tractar les possibles discrepàncies de continguts i dificultats que hagi trobat.
A pesar de l’existència (propera) d’aquest “harvesting controlat”, caldrà seguir aportant les metadades pertinents en les sol·licituds d’inscripció al Registre Cartogràfic de Catalunya perquè així ho requereix la legislació aplicable.
4. Activitats del GT Delimitacions i Equipaments:
L’ICGC informa que aquest GT es va constituir al juny, que ha realitzat 3 reunions i que n’està prevista una altra al desembre, i en resumeix els principals aspectes tractats:
- En la primera reunió es va constituir el GT formalment, i es van aprovar els objectius i el pla de treball.
- S’han presentat casos d’ús i, mitjançant enquestes, s’ha recollit informació sobre l’ús i la generació de dades d’equipaments, l’ús i la generació de delimitacions funcionals, i l’ús de divisions administratives.
- A partir d’aquesta informació, l’ICGC va fer una proposta de categorització d’equipaments i també de possible model de dades, i s’han tractat ambdues coses de tal forma que ja comencen a estar prou definides.
- En la darrera reunió, l’ICGC va presentar el complement de QGIS que està desenvolupant per a associar edificis/polígons (construccions) de la cartografia topogràfica 1:1 000 de Catalunya als equipaments/punts (adreces) de què es disposa, així com els diversos accessos/punts (sortides d’emergència, etc.) als mateixos per a Protecció Civil o altres finalitats.
- A aquest efecte és necessària la normalització i geocodificació prèvia de les adreces (dels equipaments).
- L’ICGC ja facilita una proposta dels edificis susceptibles de correspondre’s amb els equipaments, obtinguts per proximitat a l’adreça donada i pels usos del sòl (equipaments) proporcionats pel Mapa Urbanístic de Catalunya sintètic.
- L’Aj. Barcelona, en línia amb el punt anterior, destaca la necessitat de coordinació amb Urbanisme.
- Pel que fa a delimitacions funcionals i a divisions administratives, ja s’ha iniciat l’anàlisi de la informació proporcionada però encara en faltaria més i tampoc ha estat possible començar a dissenyar propostes.
L’Aj. Barcelona mostra interès per participar en aquest GT o, si més no, per conèixer la informació que s’hi treballa. L’ICGC respon que, a priori, tots els membres de la CT1 tenen accés a l’espai col·laboratiu del GT i que, en qualsevol cas, convidarà l’Aj. Barcelona a les properes sessions.
5. Activitats del GT de geoinformació per a la tramitació d'expedients administratius:
L’ICGC informa que aquest GT es va constituir al juliol, que ha realitzat 2 reunions i que també n’està prevista una altra al desembre, i en resumeix els principals aspectes tractats:
- En la primera reunió es va constituir el GT formalment, i es van aprovar els objectius i el pla de treball.
- S’han presentat casos d’ús i s’ha recollit informació sobre els tràmits que requereixen geodades (i quines calen), però encara no es disposa de prou contingut per poder elaborar propostes prou transversals. D’altra banda, l’ICGC ja està treballant en una primera aproximació.
L’AMB mostra interès per participar en aquest GT i facilitarà a l’ICGC el/la representant pertinent.
6. Activitats del GT Xarxa de Camins:
L’ICGC informa que aquest GT es va reactivar al juny, per revisar les especificacions en què havia estat treballant fa un temps i poder oficialitzar-les, i que ha realitzat 3 reunions on s’han compartit les complexes experiències en el recull i manteniment de dades de camins, i on, d’altra banda, només s’ha considerat necessari modificar la seva categorització, titularitat i amplades, atesa també la publicació de nova normativa.
Fa uns dies, l’ICGC va enviar als membres del GT el document d’especificacions esmenat segons el comentat en les reunions i, si no sorgeix cap inconvenient rellevant al respecte, es presentarà a aprovació en la propera sessió de la C4.
7. Creació d'un GT de de polígons d’activitat econòmica:
L’ICGC introdueix la necessitat plantejada per la DGOTUA, però extensible a altres organismes, de disposar de geoinformació de detall i de qualitat per a la planificació dels polígons d’activitat econòmica (PAE), així com la seva gestió.
La DGOTUA detalla aquesta necessitat, explicant els treballs que duen a terme amb dades sobre teixits d’activitat econòmica i residencials, així com els seus indicadors; la diversitat d’estudis específics que es realitzen per al planejament territorial (PDU, etc.), els quals acostumen a reflectir només un moment determinat i, en alguns casos, només parcialment; i la relació amb altres organismes competents en la matèria, entre altres aspectes.
La DGOTUA exposa la idea d’integrar tota la geoinformació relacionada en una sola plataforma. Indica que es disposa del SIPAE però que hi manquen certes dades i que caldria revisar els mecanismes d’actualització, i també cita el PIKSEL com a eina inspiradora però aturada a dia d’avui per manca de finançament.
Per cobrir tot l’anterior, l’ICGC proposa crear un nou GT, amb l’objectiu d’elaborar, documentar i aprovar, per part de la C4, les especificacions tècniques del conjunt d’informació geogràfica “Polígons d’activitat econòmica”, inclòs al PCC.
Les activitats que duria a terme aquest GT, a priori al llarg del 2024, serien l’anàlisi de la situació actual, la identificació de casos d’ús i requeriments, tant pel que fa a la generació de dades com a la seva utilització, i la definició consensuada del model de dades i de les característiques tècniques d’aquesta geoinformació.
L’ICGC ha identificat els següents organismes com a possibles membres del GT PAE, però la participació és oberta a altres:
- Gabinet Tècnic del Dep. Territori
- DGOTUA
- DG Indústria
- DG Comerç
- Institut Català del Sòl
- Àrea Metropolitana de Barcelona
- Diputació de Barcelona
- Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
L’AMB i la Diputació de Lleida mostren interès per participar en aquest GT i facilitaran a l’ICGC els/les representants pertinents. La DGOTUA afegeix que seria interessant també la participació de CIMALSA, de qui facilitarà un contacte a l’ICGC a aquest efecte.
La Comissió aprova la creació d’aquest GT segons l’esmentat.
8. Planificació de treballs
La CT acorda fer una sessió al març (2024). Mentrestant, es treballarà en la normalització i coordinació dels següents conjunts d’informació geogràfica:
- Delimitacions i equipaments; l’ICGC creu que l’assoliment dels objectius no serà fins al desembre, encara que estava previst per al juny/juliol, per la complexitat que presenten.
- Xarxa de camins; només resta per tractar la distribució d’aquest conjunt de dades.
- Geoinformació per a la tramitació d’expedients; ídem de Delimitacions i equipaments (assoliment d’objectius al desembre), en aquest cas també per manca d’informació.
- Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya; l’ICGC informa que es reactivarà el GT corresponent perquè el DACC, per necessitats específiques, ha fet un MCSC que no segueix les especificacions aprovades, i potser cal replantejar certs requeriments d’aquestes com ara la resolució que s’hi indica (és necessària i sostenible?). En qualsevol cas, informa també que té prevista la publicació de la 2a actualització del MCSC “estàndard” per al 1r trimestre 2024 (s’ha hagut d’ajornar).
- Polígons activitat econòmica, amb la creació del GT proposat.
9. Torn obert de paraules:
- La Directora de l’ICGC informa de la creació d’una nova Comissió Tècnica (CT5) relacionada amb el litoral per coordinar tots els organismes que hi actuen o que estudien aquest àmbit. Un cop aprovada la seva creació per part de la C4, s’avaluarà la suma de nous representants a la proposta inicial.
- L’ACA consulta l’estat del Directori d’Empreses, Establiments i Registres que es va presentar en la sessió anterior. L’ICGC contactarà amb l’interlocutor relacionat per conèixer-ne la situació actual i informarà la CT en la propera sessió.