Sessió 14 del GT MCSC (28.04.2022)
1. Aprovació de l’acta de la sessió anterior
S’aprova sense comentaris l’acta de la sessió anterior.
2. MCSC – Control de qualitat
L’ICGC explica les fases del control de qualitat realitzat (anàlisi de les àrees que compleixen les condicions necessàries per formar part del conjunt avaluable, validació de la identificació per part de l’equip tècnic de l’ICGC de Control de Qualitat, i obtenció de la matriu de confusió), indicant que s’ha utilitzat la informació del 2018 en aquelles zones d’on encara no es disposava de fotointerpretació dels Petits Canvis, i mostra els resultats obtinguts per a cada lot i informa que la mitjana total d’encert és d’un 85%. El Grup de Treball considera bo aquest percentatge.
Sobre l’evolució dels treballs, l’ICGC mostra el mapa d’estat actual (amb 47 fulls acabats dels 75 previstos), indica que amb el Mapa de Cobertes del Sòl (MCS) de l’AMB s’avançarà bastant, i informa que està avaluant diverses opcions per a donar una empenta al projecte i poder tancar els petits canvis l’any 2023; així seria possible publicar els grans canvis de tot Catalunya anualment (a partir de l’ortofoto corresponent) a més dels petits canvis per zones.
3. Mapa de Cobertes del Sòl de l’AMB
L’AMB informa que el 21 d’abril va lliurar el seu MCS a l’ICGC, ja adaptat a les 41 classes mitjançant la passarel·la corresponent, amb la dissolució dels polígons de certa grandària i lligat a les vores amb el MCSC. Finalment s’han cobert 12 fulls 1:25 000 (aproximadament 5 de les 150 zones del projecte) i s’ha utilitzat l’ortofoto de 10 cm del 2020 en l’àmbit metropolità i la de 25 cm en la resta de zona coberta.
L’ICGC comenta que ja ha fet una primera anàlisi d’aquest MCS, per ser incorporat a l’MCSC, i que ha detectat alguns aspectes que tractarà amb l’AMB en una reunió específica (fora del Grup de Treball).
L’AMB explica l’aplicació que té el seu MCS en diversos aspectes del Pla Director Urbanístic (PDU): verd urbà, vores urbanes, estructura blava, energies renovables i urban greening plans (aquest últim com a projecte Life junt amb l’Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, i relacionat amb l’obtenció d’indicadors de consum de recursos i energia en funció de les cobertes: agrícoles, etc.). En la presentació es destaca l’ús que es fa de la classificació addicional respecte de les 41 classes del MCSC.
Es fan alguns comentaris sobre la presentació:
- Pel que fa a l’evolució de l’eficiència de les plaques solars, en la determinació de possibles localitzacions, l’AMB indica que l’ICAEN disposa d’informació al respecte.
- Sobre la classificació dels parcs, l’AMB indica que es tracta d’informació qualitativa derivada de dades de BCN Regional entre d’altres (entitats municipals, etc.).
- Es comenta que la diferenciació entre secà i regadiu s’obté principalment a partir del SIGPAC (segons cultius, etc.).
- La Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural també està treballant en el desplegament d’energia fotovoltaica al territori i, vist el cas d’ús de l’AMB, pensa que el MCSC pot ser d’utilitat al respecte.
- La reducció de demanda d’energia prevista per al 2050, a pesar del creixement de població, és deguda a una major eficiència en el consum.
- S’emfatitza la utilització del MCSC v5, en la complementarietat amb el MCS i la proposta del Pla Director Urbanístic (PDU), el que constata per un costat la bondat tècnica del MCSC v5, així com un cas d’ús o explotació d’aquesta cartografia temàtica.
4. Casos d’ús
L’ICGC ha analitzat els casos d’ús presentats (només pel DACC), els quals justifiquen la necessitat de certs atributs i/o les metodologies per obtenir-los, i està treballant en la definició de les accions derivades. Tot plegat es tractarà en la propera sessió.
5. Torn obert de paraules
- Atenent els aspectes comentats en la reunió, la Direcció de Serveis del DACC demana un calendari actualitzat del MCSC per poder compartir-lo internament.
- Es preveu la propera sessió del GT per a principis de juny, on si més no es presentarà el calendari esmentat.
- Es recorda que qualsevol membre pot proposar aspectes a tractar en el GT.